HU EN
Virtuális űrutazás a sztratoszféra peremén
2021. 01. 28.

Az űrutazás valószínűleg még sokáig a leggazdagabbak kiváltsága marad, de már te is tehetsz űrsétát a virtuális valóságban.

A Bakonyi Csillagászati Egyesület először 2019 júliusában indított ballont, a Holdra szállás 50. évfordulójának tiszteletére. 2020-ban egy  újabb “űrbatyut” engedtek fel, melynek kamerái gyönyörű fotókat készítettek a Dunántúlról.

2020 augusztus 20-án küldték fel Várpalotáról a ballont. Az Űrbatyu végül elérte a 30 km-es álomhatárt, 30 640 m magasan durrant ki a sztratoszférában. A műszergondola ezek után megkezdte sebes leereszkedését.

Végül GPS-koordináták alapján egy magas fán találták meg, és, sikerült kinyerni a kamerák felvételeit. Gyönyörű felvételek készültek a Balatonról, illetve a ballon szétdurranása is szépen látszódott.

Az Űrbatyu II lett hazánkban az első magaslégköri ballon, amely 360 fokos szögben rögzíteni képes kamerát vitt magával a közeli űrbe, 30 ezer méteres magasságba. 

Az érdeklődők VR szemüveggel élhetik át a repülés élményét. Az Oculus Quest 2 VR-szemüveg segítségével úgy érezheti magát a néző, mintha az Űrbatyuval felszállt volna több mint harminc kilométer magasságba, majd körülnézve térne vissza a Földre.

A virtuális űrséta alatt megcsodálhatják a Dunát és a Balatont, majd a látóhatáron halványan sejlik a Föld légkörének az a nyolcvan százaléka, amit maga alatt hagyott az ­Űrbatyu.

Ivanics Ferenc, a Bakonyi Csillagászati Egyesület elnöke elmondta, a programmal az a céljuk, hogy sok helyre elvigyék a virtuális űrutazás hazai élményét, és felkeltsék az emberekben az érdeklődést az űrkutatás és a csillagászat iránt.

A Virtuális űrutazás – Ballonnal a csillagokig című hatvanperces előadással induló programunkon az érdeklődők megismerkedhetnek az Űrbatyu II küldetésének legizgalmasabb részleteivel, miközben sok érdekességet tudhatnak meg bolygónk légköréről és a közeli világűrről is.

– A világűr határán készült egyedi felvétel minél szélesebb körhöz való eljuttatása végett gondoltunk rá, hogy szükség lenne ehhez egy speciális VR szemüveg beszerzésére – mondta Ivanics Ferenc.

Arról, hogy mi vár a résztvevőkre, az Egyesület Youtube-csatornáján láthatunkk némi ízelítőt:

Hamarosan VR cipőben is beléphetünk a v...
Érkezik az Apple első VR szemüvege
Mindenki megtalálja kedvenc játékát
MEGNÉZEM A JÁTÉKOKAT
Ez is érdekelhet
Virtuális valóság technika segíti a gyermeksebészek munkáját a Semmelweis Egyetemen
Virtuális valóság technika segíti a gyermeksebészek munkáját a Semmelweis Egyetemen
VR szemüveg újdonságok 2024-ben
VR szemüveg újdonságok 2024-ben
Venni vagy nem venni - itt az Apple Vision Pro reklámja
Venni vagy nem venni - itt az Apple Vision Pro reklámja