HU EN
Hihetetlen, de már 50 éves az első üzletileg sikeres videojáték
2022. 12. 01.

Az 1972-ben kiadott Pong lett az első üzletileg sikeres videojáték. Az eladási számoktól persze ma már nem esünk hasra, de enélkül nem lett volna sem Atari, sem Nintendo, VR játékok meg még annyira sem.

1972-ben összesen 8.000 darab arcade játék kelt el, majd a következő pár évben 150.000 az otthoni változatából.

A fejlesztők, Nolan Bushnell és Ted Dabney a flipperekkel foglalkozó Bally Manufacturingból kiválva hozta létre az Atarit, a céget mely elkészítette a Pongot.

A siker titka: részegen is lehet játszani

A fejlesztőpáros első játéka, a Computer Space nem aratott sikert, mivel túl bonyolult volt. Bushnell és Dabney ezért olyan játékot szerettek volna, amelyet részegen is lehet játszani. Lehetett. Törzskocsmájuk ittas közönségén tesztelték, ahol a prototípus heti 400 dollár bevételt termelt. Nemcsak a játékot, a “hardver” sem bonyolították túlságosan: egy olcsó Hitachi tévé és egy mosodás tantuszgyűjtője is része volt.

A sikerhez vezető út azonban nem volt teljesen zökkenőmentes. A játékot eleinte sokan, főleg a bankok, a flipper egy változatának tekintették. Ez azért volt baj, mert akkoriban ezek gyártása és üzemeltetése egybeforrt a maffiával, így nem kockáztatták azt, hogy hitelt adjanak rá. A várva várt befektetés végül a Wells Fargo-tól érkezett meg, így elindulhatott a Pong-gépek gyártása 1972-ben. 1973-ban pedig már külföldi megrendelőknek is szállítottak.

 

Drágán jött sikerek

A Pong meglehetősen drága játék volt a maga idejében: 1.200 dollárt kértek érte. Igaz, ezért a pénzért egy szekrénnyi játékgépet kaptak a vásárlók, monitorral, a játékszoftverrel és persze a pénzgyűjtő automatikával együtt. Ezeket aztán jellemzően forgalmas szórakozóhelyeken helyezték el, ahol bárki játszhatott vele pár cent bedobását követően.

Az otthoni verzióva, a Home-Pong-al is voltak bonyodalmak, a kiskereskedők eleinte sokallták az árát, de végül csak elkelt 150.000 darab belőle a Sears-el karöltve.

A játék magas ára ellenére óriási sikernek bizonyult, ami megalapozta az Atari sikerét, és az egyik legelső és legismertebb videojátékként vonult be a történelembe, így, kulturális jelentősége miatt is érdekes.

VR szemüveg karácsonyra
Nem kapta meg a VR headsetet, ezért lelő...
Mindenki megtalálja kedvenc játékát
MEGNÉZEM A JÁTÉKOKAT
Ez is érdekelhet
Virtuális valóság technika segíti a gyermeksebészek munkáját a Semmelweis Egyetemen
Virtuális valóság technika segíti a gyermeksebészek munkáját a Semmelweis Egyetemen
VR szemüveg újdonságok 2024-ben
VR szemüveg újdonságok 2024-ben
Venni vagy nem venni - itt az Apple Vision Pro reklámja
Venni vagy nem venni - itt az Apple Vision Pro reklámja