HU EN
Google Earth - karanténban a világ körül
2020. 03. 28.

Soha nem volt még annyira aktuális korábbi cikkünk, melyben arról írtunk, hogy teljesen átalakíthatja a turizmust a virtuális valóság. Akkor még csak a kényelem miatt, most szükségből is keresik az emberek a megoldást arra, hogy hogyan lehetnek világjárók akkor is, ha a négy fal között ülnek.

 

3D-ben a világ körül

A Google Earth nem kevesebbet kínál, mint magát a világot. Sokaknak eddig sem volt egyszerű a világ másik felére eljutni, hát még most. Szóval karanténnal, vagy anélkül, nincs költséghatékonyabb módja beutazni a világot.

 

A Google 2005-ben, 15 éve látott neki a világ feltérképezéséhez. Első körben az ótvonal volt a cél, ám azóta folyamatosan kitolták a Maps határait: már nem csak megtervezhetjük az utat A-ból B-be, hanem alaposan fel is fedezhetjük célállomásunkat utazás előtt - vagy épp helyett.

 

A Maps után nem sokkal, még szintén 2005-ben született meg az Earth, ami 3 dimenziós látképeket kínált számítógépen műholdfelvételek segítségével. 2007-ben pedig elstartolt a Street View, amiben először nézegethettünk látképeket. Az elmúlt időszakban gyakorlatilag minden közlekedési eszközre szerelt már fényképezőt a Google, a tevétől kezdve a motoros szánig, hogy mostanra több mint 16 millió kilométernyi utcakép legyen elérhető. Sőt 2012-ben kifejlesztettek egy Street View Trekker-nek nevezett eszközt, amivel elkezdték befotózni a legnehezebben megközelíthető helyeket is, mint például az őserdők legmélye, az Eiffel-torony teteje, vagy a képen látható Grand Canyon:

2019-ben indult a Live View, Maps AR funkciója - ami egy kicsit olyan, mint a Pokemon Go - pokemonok nélkül.

A fenti villámgyors áttekintésből is látszik talán, hogy egy olyan alkalmazáscsomagról van szó, ami igyekszik mindent lefedni, ami csak egy térképpel kapcsolatban eszébe juthat az embernek. Részletesebben egyébként a Google blogcikke tekinti át a Maps 15 évét.

Ami miatt most eszünkkbe jutott, hogy az Earth egész szórakoztató tud lenni, és különösen most egy kicsit oldja is az ember bezártságérzetét. Szóval utazgassunk bátran virtuálisan, abból baj biztosan nem lehet, még járvány idején sem.

Google Earth Halászbástya

Próbaképpen összevetettük egy pár héttel ezelőtti túrán készített képünket a Google Eart képével, és ha az eredmény nem is pontosan azt az élményt adja, azért pótléknak nem is rossz.

Így nézett ki például a Dunakanyarban található Prédikálószékről a kilátás élőben:

Prédikálószék

És ezt a képet adja nekünk a Google Earth:

Google Eart Prédikálószék

 

Google Earth VR, a következő szint

A VR játékaink közt is elérhető Google Earth VR a következő szint a térkép szórakoztató használatában. Itt még egy szinttel közelebb jutunk a vágyott helyszínekre, hiszen VR szemüvegen keresztül nézhetünk körbe a nagyvilágban és ráadásul lélegzetelállítóan élethű képeket is kapunk.

VR-szemüveg körkép 2. - VR mennyország...
A terminátor szemén át - Mit jelent a ki...
Mindenki megtalálja kedvenc játékát
MEGNÉZEM A JÁTÉKOKAT
Ez is érdekelhet
Virtuális valóság technika segíti a gyermeksebészek munkáját a Semmelweis Egyetemen
Virtuális valóság technika segíti a gyermeksebészek munkáját a Semmelweis Egyetemen
VR szemüveg újdonságok 2024-ben
VR szemüveg újdonságok 2024-ben
Venni vagy nem venni - itt az Apple Vision Pro reklámja
Venni vagy nem venni - itt az Apple Vision Pro reklámja