HU EN
A terminátor szemén át - Mit jelent a kiterjesztett valóság?
2020. 04. 02.

A Virtuális Valóságról (Virtual Reality - VR) már sok posztban megemlékeztünk, elemeztük, milyen területeken használják, hogyan segíti a tanulást, a gyógyászatot és persze, hogy milyen játékokkal szórakoztat bennünket. A Virtuális Valóság mellett azonban egyre több szó esik az úgynevezett Kiterjesztett Valóságról (Argumented Reality - AR), amelyre érdemes külön is kitérni, hiszen a jövő digitális fejlődésének egyik nagyon izgalmas iránya. 

Hogy könnyen megértsük, mit is takar az AR, kezdjük a magyarázatot a Sci-Fi világában, hiszen feltehetően az ötlet is onnan származott. Számtalan sci-fi regényben és filmben találkozhattunk olyan különböző biotechnológiai beépítésekkel, speciális szemüvegekkel, amelyeken keresztül a főhős, vagy éppen a főgonosz a valóságot különböző digitális megjegyzésekkel ellátva szemlélhette. A szenzorok, letapogatók segítségével ezek a szereplők különböző plusz információkat láthattak a beazonosított tereptárgyakról, fegyverekről, a szembe jövő emberekről, és tulajdonképpenről. 

A terminátor szemén át a világ

Az AR végeredményben éppen ezt a technológiát próbálja megvalósítani, egyelőre persze leginkább telefonok vagy VR szemüvegek segítségével. Az applikációk segítségével a mobiltelefon képét egy nem virtuális térről digitális/virtuális információkkal látják el. Fogalmazhatnánk úgy is, hogy a digitális világ információinak realtime valóságba helyezése történik, azaz a digitális tér valóságosítása, vagy a digitális és a valóságos tér ötvözése. 

Miért jó ez nekünk? Természetesen az azonnali információszerzés miatt. Ha el akarunk jutni valahová, az AR lehetővé teszi, hogy a valóságban látott kép kiegészüljön az útvonalunkat jelző vonallal, esetleg a megengedett sebességhatárra, vagy egyéb korlátozásokra is felhívja a figyelmünket. Vagy éppen a veszélyt jelentő tereptárgyakra. De információkat szerezhetünk a boltok nyitvatartásáról, összehasonlíthatjuk a termékek árát, vagy megtudhatjuk, melyik étteremben van éppen szabad hely. Egy múzeumban, vagy régi épületben az alkalmazás beazonosítja a látottakat, így idegenvezető nélkül, a feliratok böngészése nélkül tudhatunk meg érdekességeket a látottakról. A Kiterjesztett Valóságot nem meglepő módon már a gyógyításban és az oktatásban is alkalmazzák, a lehetőségek pedig határtalanok. 

Játszva tanuljuk az AR-t

A belépő az AR világába természetesen a játékokon keresztül a legegyszerűbb, innen is érthetjük meg leginkább, milyen széleskörű alkalmazási lehetőségei vannak a technológiának. Aki ismeri a Pockemon GO-t, az lényegében már meg is tapasztalhatta, mit jelent valóságos helyszíneken digitális szörnyekkel megküzdeni. A játék fejlesztői a Harry Potter-tematikájú újabb alkalmazással is hasonló AR környezetet teremtenek unalmasnak tűnő mindennapjainkból. Az AR a jövő információszerzésének egy új, eddig csak alig kiaknázott piaca, így amíg a fejlesztők is felfedezik a technológia lehetőségeit, nekünk a játékok segítségével bőven lesz lehetőségünk profi AR-felhasználókká képezni magunkat.

Google Earth - karanténban a világ körül...
A valóság élesebben - VR, AR, MR és az X...
Mindenki megtalálja kedvenc játékát
MEGNÉZEM A JÁTÉKOKAT
Ez is érdekelhet
Virtuális valóság technika segíti a gyermeksebészek munkáját a Semmelweis Egyetemen
Virtuális valóság technika segíti a gyermeksebészek munkáját a Semmelweis Egyetemen
VR szemüveg újdonságok 2024-ben
VR szemüveg újdonságok 2024-ben
Venni vagy nem venni - itt az Apple Vision Pro reklámja
Venni vagy nem venni - itt az Apple Vision Pro reklámja