HU EN
VR-szemüveg körkép 2. - VR mennyország
2020. 03. 01.

Az olcsó VR szemüvegekkel már foglalkoztunk egy korábbi posztban, most következzenek a csúcskategóriás modellek, amelyek a VR-mennyországba repítenek. Alábbi cikkünkben kitérünk a standalone és a konzolos képekre, majd bemutatjuk a PC-s elitet is.

A korábbi posztunkban már foglalkoztunk az olcsó VR szemüvegekkel annak apropóján, hogy a gyártók ígérete szerint hamarosan minden felhasználó megfizethető áron juthat hozzá a virtuális élményekhez. A pénztárcabarát VR rendszerek kapcsán elsősorban arra hívtuk fel a figyelmet, hogy nem érdemes a lekoppintott kínai gagyikkal próbálkozni, mert ugyan bele lehet futni viszonylag használható VR-szemüvegekhez, a minőségügk viszont messze elmarad az elvártaktól. Azt is mégegyszer hangsúlyoznunk kell, hogy aki úgy dönt, beruház egy VR szemüvegbe, annak döntenie kell. Vagy szüksége lesz egy erős gépre, illetve megfelelő konzolra, vagy az önállóan is használható VR-szemüvegek közül választ, utóbbi esetben azonban feláldozza a prémium élményt a viszonylagos szabadság oltárán.

VR szemüvegek a szabadság kedvelőinek

Ugyan az Oculus Go már a korábbi posztunkban is helyet kapott, elsőként mégis kitérünk rá pár mondatban, hiszen közepes ára ellenére (nagyjából százezer forint körül mozog) ez a legolcsóbb standalone VR headset, amely azt jelenti, hogy nem kell hozzá külön számítógép, amihez csatlakoztatni kellene, önállóan használható. A telefonos eszközökhöz képest emellett lényegesen nagyobb játékkínálattal dobták piacra, így VR-szemponból ideális választás lehet. Rögtön ide kívánkozik a jelenleg kapható legjobb önállóan használható VR-szemüveg, az Oculus Quest, amely a GO-nál drágább, jelenleg 400 USD körül mozog. Az 1440x1600-as felbontású OLED képernyője elfogadható minőségű képet ad,  bekapcsolása és a program elindítása sem vesz igénybe túl sok időt, töltöttségi ideje azonban egyelőre 2-3 órás használatot biztosít, ami akkor lehet probléma, ha épp elmerültünk egy küldetésben. Az önállóan használható szemüvegek rangsorában azonban mindenképpen az első helyen áll.

A konzolosok számára ideális választás a PlayStation VR, amely különösen a vonzó, 300 dolláros árával hódít. Mivel sok VR-kedvelő nem szeretne PC-erőművekbe beruházni, hiszen csak a szórakozásért szeretne fizetni, a csúcskategóriás játékokat inkább konzolokon futtatja. A PSVR még messze nem a kategória csúcsa, és érzékeny a frissítésekre is, ráadásul azt is fel szokás róni a Sony-nak, hogy a kiegészítőket az alapkészülékhez képest viszonylag drágán lehet csak beszerezni, összességében a konzolok közül mégis ez az eszköz nyújtja a legjobb élményt.

A legnépszerűbb VR szemüvegek

A két legnépszerűbb felsőkategóriás VR szemüveg jelenleg a piacon a HTC Vive és az Oculus Rift, tudásukban, képességeikben felhasználhatóságukban hasonló kondíciókkal bírnak, ám árban az Oculus, minőségben inkább a Vive az ideálisabb választás. A két rendszer VR szemüvegeinek érzékelői segítségével nyomon tudják követni a fej minden apróbb mozgását is, másrészt a beépített nagyfelbontású képernyők révén élethű módon közvetítik a játékok hangulatát. Fontos különbség, hogy míg a Rift beépített fülhallgatóval rendelkezik, a Vive-hoz saját fülhallgatónkat csatlakoztathatjuk, így dönthetünk a még jobb hangzás mellett. A szemüvegek kellő szabadságot biztosítanak a megfelelő játékélményhez, érzékelőik pedig megóvnak bennünket attól, hogy a virtuális térben hadakozva megsérüljünk. A HTC Vive Pro, a Vive nagytestvére mind kényelemben, mind gyorsaságban veri a két népszerű márkát, de a minőségért borsos, 800 dollárnak megfelelő összeget kell kicsengetni. 

Drága, de nagyon tud a Valve VR szemüvege

A csúcskategóriás termékek között újdonságnak számít a VR-szemüvegek következő generációja, a Valve Index. Tekintélyes, 1000 dollár körüli árával ugyan jelentősen megterheli a vásárlók pénztárcáját, cserébe azonban a legszélesebb látószöget biztosítja, gyorsabb frissítést, nagyobb felbontást, érzékelői pedig az ujjak mozgását is kimagaslóan követik le. Simán, zökkenők nélkül fut, viszont nagyon erős PC-t igényel a használata. Hátránya az ára és magas gépigénye mellett a lassú telepítés és indítás, de ha egyszer elindul, az maga a VR-mennyország. 

Ezek hát a trendek a VR szemüvegek világában. A döntésben azonban segítségedre lehet, ha ellátogatsz a Badchicken-be, és teszteled saját igényeidet, elvárásaidat, hogy a számodra legmegfelelőbb VR-szemüveg mellett dönthess. 

Virtuális valóság a HTC Vive-al
Google Earth - karanténban a világ körül...
Mindenki megtalálja kedvenc játékát
MEGNÉZEM A JÁTÉKOKAT
Ez is érdekelhet
Virtuális valóság technika segíti a gyermeksebészek munkáját a Semmelweis Egyetemen
Virtuális valóság technika segíti a gyermeksebészek munkáját a Semmelweis Egyetemen
VR szemüveg újdonságok 2024-ben
VR szemüveg újdonságok 2024-ben
Venni vagy nem venni - itt az Apple Vision Pro reklámja
Venni vagy nem venni - itt az Apple Vision Pro reklámja