HU EN
VR szemüveg körkép 1. - olcsó VR szemüvegek
2019. 05. 30.

Mini sorozatunkban arra teszünk kísérletet, hogy vázlatosan áttekintsük a VR szemüvegek piacát. Vannak köztük olyan profi kütyük, amilyeneket nálunk is kipróbálhattok és pénztárcabarát megoldások is, melyeket akár otthonra is beszerezhetsz, ha nagyon rákattantál a VR-ra.

Még mielőtt belekezdenénk, azért két dolgot mindenképp érdemes leszögezni a VR szemüvegek otthoni használatával kapcsolatban. Az egyik az, hogy a komolyabb cuccokhoz mindenképpen egy bivalyerős hardverre van szükség, hogy a játékok zökkenőmentesen fussanak. A másik, hogy az olyan VR szemüvegekhez, melyekhez szenzor is tartozik, szükség van egy nagyobb térre a játékélményhez. Ezért még vásárlás előtt érdemes azt is megfontolni, hogy rendelkezésre áll-e 4-5 m² szabad hely, ahol nyugodtan tudsz hadonászni a játékok során.

Olcsó VR szemüvegek

A gyártók egyik elképzelése a sok közül az, hogy a VR eszközök hamarosan árban is elérhetőek lesznek az átlagos otthoni felhasználók számára is. Ez ugyan még várat magára, mindenesetre akad egy-két olyan VR szemüveg, melyek beszerzéséhez nem kell mélyen a zsebünkbe nyúlni. Ezek inkább ízelítőt adnak a virtuális valóságból, nem maxolják ki a jelenleg elérhető technikai lehetőségeket, de azért nagyon vagány tud lenni ha van egy ilyen otthon.

Samsung Gear VR

A régebbi típusokat használtan már elég olcsón, 10-15 ezer Ft közötti áron be lehet szerezni, ha szerencséd van, és a 2019-es modell ára is csak 35-40 ezer Ft körül mozog kontrollerrel együtt. Azt nem lehet mondani, hogy rogyásig vannak vele a boltok, mindenesetre a Samsung honlapja segít olyan viszonteladót találni, ahol elérhető a termék. Cserébe a relatív árért, legalább egy S6-ra szükséged lesz, hogy használni tudd a VR szemüveget.

 

Google Daydream

2017-ben dobta piacra a Google a Daydream-et, a saját VR szemüvegét.  Ez egyrészt jobb volt az akkori Gear VR-nál, másrészt az androidos csúcsmobilok döntő többségével kompatibilis. Ára most nagyjából 25 ezer Ft körül van, viszont elég kevés helyen értékesítik Magyarországon, és többnyire ott is napokat kell rá várni. Jelenleg ez a legolcsóbb elérhető VR szemüveg, cserébe viszont kell kompromisszumokat kötnünk, pl. nincs beépített hangszórója, így azt külön kell kivezetni a telefonból.

Oculus Go

Bár az Oculus Go ára közel 100 ezer forint, mégis szorítottunk neki egy helyet az olcsó VR szemüvegek között, mégpedig azért mert ez a legolcsóbb standalone VR headset. Ez azt jelenti hogy használatához nem kell sem telefon, sem számítógép, hanem elketyeg magában. Ha így nézzük, az Oculus Go  jóval olcsóbb, mint egy hasonló tudású telefon, de mégis sokkal többet tud VR szempontból, mert a játékkínálat minőségében nagyon ott van.

Gagyi, de olcsó VR szemüvegek

Valószínűleg egy könyv is kevés lenne ahhoz, hogy áttekintsük az összes piacon keringő no name VR szemüveget. Nálunk ez inkább a kerülendő kategória, mert zsákbamacska a dolog. Lehet, hogy épp szerencséd van és belenyúlsz a tutiba, de valószínűbb, hogy csak eggyel több felesleges kacatod lesz, ha ilyet veszel. Ha mégis kockáztatnál, akkor érdemes legalább tesztvideót keresni a típusról és alaposan megfontolni a vásárlást. Hosszútávon valószínűleg nem jársz jobban, mert az ilyen készülékekre a játékkínálat és a frissítés is meglehetősen hiányos tud lenni.

A folytatásban...

Következő cikkünkben körülnézünk a drágább VR szemüvegek és headsetek piacán is. Addig is azt javasoljuk, próbáld ki nálunk a VR játékokat!

Első világháború a virtuális valóságban...
Egyre több a lehetőség
Mindenki megtalálja kedvenc játékát
MEGNÉZEM A JÁTÉKOKAT
Ez is érdekelhet
Virtuális valóság technika segíti a gyermeksebészek munkáját a Semmelweis Egyetemen
Virtuális valóság technika segíti a gyermeksebészek munkáját a Semmelweis Egyetemen
VR szemüveg újdonságok 2024-ben
VR szemüveg újdonságok 2024-ben
Venni vagy nem venni - itt az Apple Vision Pro reklámja
Venni vagy nem venni - itt az Apple Vision Pro reklámja