HU EN
Egyre több a lehetőség
2019. 06. 12.

Egyre több és több virtuális valóság sisakot kapunk a cégektől. A HTC Vive, az Oculus Rift, a Windows Mixed Reality sisakok, a PS VR, és még a kis Gear VR-ok is lehetőséget adnak arra, hogy belépjünk egy másik valóságba. Május elején pedig kaptunk két új versenyzőt a piacra. A Valve Index és Oculus Rift S-t, nézzük meg, hogy miért érdemelnek ők figyelmet.

 

Valve Index

 

A Half-Life, Counter Strike, Portal és összességében Steammel híressé vált Valve eddig is támogatta a virtuális valóság fejlődését és elterjesztését az emberek körében. a HTC-vel közösen dolgoztak a Vive megalkotásán, mely jelenleg is az egyik legismertebb vr headset. Nálunk is ezzel a vr-ral tudtok játszani, több tucat játék közül válogatva ha időpontot foglaltok.

Azonban a Valve úgy döntött, hogy megalkotja a saját virtuális valóság eszközét a Valve Index-et. Ez több ponton is kiemelkedő: nagyobb felbontású kép, jobb audió, és precízebb mozgáskövetés, ám ami igazán érdekes az a kontroller, amit készítettek hozzá. A fejlesztők azt tartották szem előtt, hogy a valóságban ösztönösen végzett markoló, dobó vagy akár ejtő mozdulatokat éppen úgy lássuk a virtuális térben, ahogyan a valóságban tapasztalnánk.


 

A kontrollerek összesen 87 darab szenzort használnak arra, hogy kövessék a kezünk mozgását, ezzel biztosítva, hogy pont úgy foghassunk meg valamit, mintha az valóság lenne. Továbbá a lehető legkisebbre csökkentették a követési idejét, ezáltal ha valamit a levegőben szeretnénk elkapni, akkor az sikerülni fog és nem esik át a kezünkön.

 

Oculus Rift S

 

Szintén Május elején jelent meg egy másik újonc is ez pedig nem más, mint a Rift S. Ő inkább egy újragondolt Rift, ami egyike volt az első Virtuális Valóság szimulátoroknak. Ez az az eszköz, ami tökéletes az új vr tulajoknak, ha még nem rendelkeznek eggyel, de szeretnének egy PC vr-t.

 

Az Oculus-nál is az egyik legfőbb szempontra áldoztak energiát, a játékos mozgásának lekövetésére. A korábbi verziókban csak kívülről követtek minket az érzékelők, ám a Rift S-nél már van belső érzékelő is, ami kommunikál a kontrollerek és a külső kamerákkal. Így szinte tökéletesen tudja utánozni a mozgásunkat a virtuális térben.

Gyakorlatilag az ujjaink minden mozgását képes az erre alkalmas játékon belül átvinni a virtuális világba. Már a korábbi verzió is nagyon jól kezelte ezt, viszont továbbra is fenn áll egy probléma, amit úgy néz ki, itt sem sikerült hibátlanul megoldani. A vr headset kialakítása kellően ergonomikus, ahhoz, hogy minden fejméretre és formára kényelmes legyen, azonban sokszor előfordul, hogy a játékosnak kényelmes pozícióban a lencsék túl távol esnek a szemeiktől, emiatt pedig a periférikus látás szinte folyamatosan homályos, alkalomadtán még a fókuszképhez is igazgatni kell az oculust.

Persze ez a két újonc egy a következő lépés, de még korántsem egy teljesen új szint, inkább csak egy kis javítás a visszajelzések után. A külön kiegészítők mint az ütéseket átadó mellény vagy a kesztyűk, amik tökéletesen digitalizálják a kézfejünk mozgását, még csak tervben vannak. A kérdés adott. Milyenek lesznek ezekkel a legjobb vr játékok.? Mennyit kell rájuk várni? Nem lesz-e túl veszélyes a vr, ha minden érzékszervünket a virtuális térbe helyezzük?

Mind rettenetesen jó kérdés… De majd csak legközelebbre! Addig is próbáljátok ki nálunk, hogy milyen érzés egy másik szerepbe bújni a virtuális valóságon belül.

VR szemüveg körkép 1. - olcsó VR szemüve...
VR, AR, MR: Most akkor melyik milyen val...
Mindenki megtalálja kedvenc játékát
MEGNÉZEM A JÁTÉKOKAT
Ez is érdekelhet
Virtuális valóság technika segíti a gyermeksebészek munkáját a Semmelweis Egyetemen
Virtuális valóság technika segíti a gyermeksebészek munkáját a Semmelweis Egyetemen
VR szemüveg újdonságok 2024-ben
VR szemüveg újdonságok 2024-ben
Venni vagy nem venni - itt az Apple Vision Pro reklámja
Venni vagy nem venni - itt az Apple Vision Pro reklámja