HU EN
VR szemüveget mindenkinek!
2018. 12. 12.

Nyilván sokan elgondolkodtak a VR játékok kipróbálása után, hogy az otthoni gamer szettet is jó lenne kiegészíteni egy VR szemüveggel. Hogy pontosan mire jó egy HUD, mekkora helyre van szükség, hogy kényelmesen játszhassunk, és ár/érték arányban melyik a legjobb a piacon, erről írtunk össze néhány gondolatot.

A VR szemüveg, vagy HUD (heads-up display) egy fejre erősíthető egység, amelynek segítségével bepillanthatunk, körbenézhetünk a szimulált térben. A magyar elnevezés azért megtévesztő, mivel léteznek olyan headsetek, amelyekbe például hangszórót, vagy mikrofont is találunk, azaz többek egy puszta szemüvegnél. A VR szemüveg segítségével  - Morpheus szavaival élve – kifürkészhetjük, milyen mély a virtuális nyúlüreg, azaz VR filmeket nézhetünk, játszhatunk, vagy egy előre rögzített VR helyszínt tekinthetünk meg.

Milyen VR szemüveget vegyek?

A VR szemüvegeknek alapvetően három nagyobb típusát különíthetjük el, a legegyszerűbb, mobiltelefon felhasználásával összeállítható egységektől kezdve a bonyolult telepítést igénylő, de lebilincselő élményt nyújtó rendszerekig. Természetesen minél profibb felszerelést akarunk, annál mélyebben kell a zsebünkbe nyúlni. Ha vásárlásra adjuk a fejünket, érdemes megfontolni, mire is van szükségünk és lehetőségünk. Mikor elmegyünk VR játékokat játszani, természetesnek vesszük, hogy van terünk mozogni, lóbálni a kezünket lábunkat, anélkül, hogy valakiben, vagy valamiben kárt tennénk. Viszont, ha ugyanezt az élményt otthon akarjuk élvezni, számolunk kell azzal a lehetőséggel, hogy a pénzünk meglenne a technológiára, helynek viszont szűkében vagyunk. Az meg már igazán luxus, hogy a VR játékok miatt új lakást is vegyünk.

VR szemüveg a farzsebben

A legegyszerűbb, leggyorsabb és legolcsóbb megoldás, ha a mobiltelefonokhoz kapható VR szemüveget veszünk.  Ilyen VR szemüveg például a Samsung Gear VR, amelyhez viszont nem árt egy combosabb telefon, tehát minimum egy S6-os. Az Androidos telefonnal rendelkezőknek már korábban is rendelkezésükre állt egyfajta handemade VR élmény. A kartonpapíros doboz színvonalán felülemelkedve hamarosan nálunk is elérhető lesz a Google Daydream View, amely a Samsung Gear-hez hasonló élményt nyújt. Az iPhone-osok sem maradnak le a VR élményről, bár ők hosszú ideig a technológia mostohagyerekeinek számítottak. Nemrégiben azonban piacra dobták többek között a Bridge-nevű szemüveget, amelynek dizájnján ugyan van még mit csiszolni, de legalább az első lépéseket az Apple-nél is megtették. Figyelem, a technológia csak iPhone 6-tól fölfelé működik.

A második nagyobb kategória nem is a termékpaletta bősége miatt jött létre, hanem mert átmenetet képez a komolyabb rendszerek, és a mobilos VR szemüvegek között. Ezek az eszközök integráltan tartalmaznak minden technológiát, amelyekkel teljes értékűen kihasználhatjuk a VR élményt, mégsem kell számítógéphez, vagy játékkonzolhoz csatlakoztatnunk. Mivel a VR technológiával szemben egyre erősödik az igény a minél szabadabb, hordozható felhasználásra, várhatóan ez a szegmens ugrásszerűen emelkedni fog. Most azonban még a hazánkban is csak előrendelhető Oculus Go érdemel említést, amely ugyan hordozható, de hamar lemerül, és kicsit nehézre is sikerült. Jelenleg közel ezer alkalmazást tud futtatni a rendszer, és néhány középkategóriás játékot, viszont 220 eurós ára komoly fegyvertény a VR világba fejest ugrani szándékozóknak.

Virtuális valóságot mindenkinek

A harmadik nagyobb kategória a PC-hez, illetve a konzolokhoz csatlakoztatható kiegészítők. Itt már valóban élethű látványvilágot, hangeffekteket, és szabadon bejárható virtuális világokat kapunk a pénzünkért. Valljuk be, a virtuális valóság technológiája hiába nyújt lehetőségeket az oktatás, a tudomány számtalan területén, a VR játékok fogják a legnagyobb piacot lefedni. Ezt ismerte fel a PlayStation is, a PS4-hez ugyanis viszonylag jutányos áron megvásárolható a Sony Playstation VR szett. Igaz, a valódi játékélményhez be kell szereznünk a kamerát és a move kontrollereket is. A Sony kínálatában olyan klasszikusok 3D-s változatával találkozhatunk, mint a Resident Evil 7, a Biohazard VR, a Rick és Morty: Virtual Rick-ality, vagy a Star Trek: Bridge Crue, mégis megjegyzendő, a PC-s verziókhoz képest jóval kevesebb játék közül választhatunk. Csalódni fog, aki a PS4-hez hasonlóan az XBOX hasonló fejlesztéseiben reménykedik. A cég még a tavaly jelentette be, hogy a VR játékok fejlődését a PS-k világában látja, ezért a konzolos verziót elengedte a Microsoft.

És végül, de természetesen nem utolsó sorban, jöjjenek a PC-hez csatlakoztatható igazi nagyágyúk. A jelenleg leginkább elterjedt Oculus Rift egy 2012-es Kickstarter-ből nőtte ki magát, amelyben a Facebook látta meg a nagy lehetőséget, és gyorsan fel is vásárolta. Az Ocukus Rift filozófiája, hogy a VR technológiát minél gyorsabban terjessze el, ezért ár/értéke arányban a legjobb választás, és a legtöbb platformon alkalmazható. A HTC Vive a PC-s VR szemüvegek közül eddig a legdrágább, és telepítéséhez is nagy helyigény szükséges. Ugyanakkor a Steam-en több mint háromezer játékot tölthetünk le hozzá, és egyes Oculus-os játékok is futna rajta. Az ár természetesen a minőségben is megmutatkozik, ennek az eszköznek ugyanis a legpontosabbak az érzékelői. Bár a Samsung HMD Odyssey egyelőre hazánkban még nem kapható, annyiban mindenképpen érdemes lesz rá odafigyelni, hogy a HTC VR szemüvegénél várhatóan olcsóbb lesz, és a fejlesztők a Microsofttal közösen fejlesztik a szoftvert. Ennek köszönhetően a Windows-alapú gépekhez a várakozások szerint az fog leginkább problémamentesen csatlakozni

A 3D játékok hőskora
2022-re mindent visz a VR?
Mindenki megtalálja kedvenc játékát
MEGNÉZEM A JÁTÉKOKAT
Ez is érdekelhet
Virtuális valóság technika segíti a gyermeksebészek munkáját a Semmelweis Egyetemen
Virtuális valóság technika segíti a gyermeksebészek munkáját a Semmelweis Egyetemen
VR szemüveg újdonságok 2024-ben
VR szemüveg újdonságok 2024-ben
Venni vagy nem venni - itt az Apple Vision Pro reklámja
Venni vagy nem venni - itt az Apple Vision Pro reklámja