HU EN
VR-ral válaszolnak a vállalkozások a koronavírus járványra
2020. 05. 31.

A koronavírus-járvány olyan változásokat hozott a mindennapi és az üzleti életben. A karantén és a recesszió hatásai valószínűleg tovább is érezhetőek lesznek az elkövetkező években.

Világszerte kérdéses volt a vállakozások számára,  hogy mennyi ideig képesek túlélni a világjárványt. Az Egyesült Államokban működő kisvállalkozások több mint fele zárt be ideiglenesen, Kanában pedig 2020. első negyedévében 460 000 vállalkozás húzta le véglegesen a rolót.

A digitalizáció jelenti a megoldást

Hogy átvészeljék a járványt, a vállalkozások gőzerővel dolgoztak digitalizációjuk felgyorsításán. Az összes lehettséges iparágban elterjedtek a videokonferencia eszközök és projektmenedzsment platformokat, hogy az alkalmazottak számára biztosítsák a távolról történő munkavégzés lehetőségét és több egyetem kínál virtuális tanulási kurzusokat.

Így került a reflektorfénybe az AR és a VR is. Íme néhány módszer arra, hogy a cégek hogyan kezdték használni ezeket a technológiákat a túléléshez.

VR az ingatlanbizniszben

Nem meglepő, hogy a koronavírus merázta a lakás-,  és az ingatlanpiacot. De VR-ral az ingatlanügynököknek és tulajdonosoknak jó esélyük van a működés biztosítására.

Egy kínai stratup hatalmasat nőtt azzal, hogy VR segítségével teszi lehetővé a potenciális vásárlóknak és  bérlőknek, hogy 3D-s túrákat tegyenek a lakásokban és házakban. VR platformjukon jelenleg csaknem 4 millió ház áll rendelkezésre melyet 660 millió ember böngész. 

A társaság digitalizálási programja nem merült ki ebben, csiszolták és 443 paraméter szerint szűrhetővé tették adatbázisukat és lehetővé teszim az online tranzakcióka és szerződéskötéseket is.

VR konferenciák és kiállítások

A kijárási korlátozásolk és az önkéntes karantén óriási károkat okozott a 2,5 trillió dolláros kiállítási ipar számára, mivel világszerte lemondták ezeket a rendezvényeket.

Ez nagy érvágás a vendélátóipar és a légitársaságok számára, de a konferenciaipar beépítheti az AR-t és a VR-t a működésébe. Az élmény pesze nem ugyanaz, mint személyesen, de a VR-alapú kiállítások új funkciókat is tudnak kínáni a hagyományos eseményekkel szemben.

Sok vállalat VR platformokat használ, hogy a résztvevők virtuálisan csatlakozzanak nagy konferenciákhoz. A virtuális látogatók avatárjai 360 fokos élő videofeed-eken jelenhetnek meg. A VR-alapú kiállítások ráadásul lehetővé teszik a résztvevők számára, hogy más országokból csatlakozzanak, ezért ez a technológia valószínűleg sokáig fennmarad, a vírus után is. A VR formátum több szakaembert is arra ösztönözhet, hogy előadjon az ilyen expókon, mivel kiküszöböli az utazási időt, az étkezési költségeket és az egyéb járulékos kiállítási költségeket.

AR a kiskereskedelemben

Noha a fogyasztók a járványtól függetlenül is rengeteg terméket vásárolnak online, a gyakorlatban a vásárlás előtt felkeresnek egy fizikai üzletet is, hogy a valóságban is megnézzék a terméket. Erre persze nem volt lehetőség a karantén alatt, így nagyobb hangsúlyt kaptak a termékeket bemutató alkalmazások

Az IKEA-nak például 2017. óta van egy AR alkalmazása, ami nem vert fel túl nagy port megjelenésekor. Az app-on keresztül a vásárlók okostelefonjukon láthatják, hogy nézne ki egy-egy bútordarab otthonukban.

Mások az AR-t arra használják, hogy a vásárlóik onine próbálhassanak fel ruhákat, szemüvegeket, vagy épen rúzst és hajszínt.

Végtelen lehetőségek

A VR és az AR esetleges felhasználási területei itt nem érnek véget. Az egészségügyben az a VR-t használják a beteg anatómiájának részletes áttekintésére anélkül, hogy a beteg jelen lenne. Az oktatásban szintén határtalanok a lehetőségek, de a járvány által leginkább érintett turizmusban is voltak már próbálkozások.

 

Abban sokan egyetértenek, hogy a világjárvány után megváltozik az életünk. Talán pont a virtuális valóság elterjedése lesz az egyik ilyen változás, mivel számára a jelen helyzet egy jó kiugrási lehetőség.

Jobban tejel a virtuális valóság - de ne...
Virtuális valóságban kel életre Diocleti...
Mindenki megtalálja kedvenc játékát
MEGNÉZEM A JÁTÉKOKAT
Ez is érdekelhet
Virtuális valóság technika segíti a gyermeksebészek munkáját a Semmelweis Egyetemen
Virtuális valóság technika segíti a gyermeksebészek munkáját a Semmelweis Egyetemen
VR szemüveg újdonságok 2024-ben
VR szemüveg újdonságok 2024-ben
Venni vagy nem venni - itt az Apple Vision Pro reklámja
Venni vagy nem venni - itt az Apple Vision Pro reklámja