HU EN
Virtuális valóságban kel életre Diocletianus császár álma
2020. 06. 25.

Virtuális valóságon keresztül láthatják a Splitbe érkező turisták, hogyan nézett ki valaha Diocletianus palotája, a város első számú látványossága.

Split

Egyes elemzők szerint van arra esély, hogy a virtuális valóság a következő években teljesen átalakítja a turizmust, azonban még biztosan nem itt tartunk. Kellő kreativitással azonban a VR segít életet lehelni azokba a klasszikus látványosságokba, melyek amúgy is vonzzák a turistákat.

A tengerparti horvát városok könnyű helyzetben vannak, mert meglehetősen fotgének. Több millióan követték például, ahogy Dudrovnik játszotta Királyvárat a Trónok harcában, mígnem Deanerys a porral tette egyenlővé.

Dubrovnik

Persze sárkánnyal minden utcakép valamivel menőbb, mint a valóságban, de azért Splitnek sem kell filmsztár várostársa mellett szégyenkeznie.

Virtuális időutazás Splitben

A spliti Diocletianus palota egyébként Horvátország egyik legkiemelkedőbb műemléke, amely kötelező látványosság. Titokzatos sikátorokkal, izgalmas udvarral, erkélyekkel és falakkal várja a nézelődőket. A több, mint 1700 éves épület mintegy 200 méter hosszú és 170 méter széles, a falak magassága pedig 15-20 méter között változik. A palota fénykorában 8-10 ezer ember élt benne. Egy szó mint száz, impozáns turistacsalogatóról van szó.

Most a palota maradványain kívül egy élethű, korszerű virtuális időutazással mutatják be, miként zajlott itt az élet. A “Diocletianus Álma” projekt keretein belül egy 15 perces virtuális időutazást tehetnek a látogatók és felfedezhetik, hogy milyen is volt a helyszín 305-ben. A VR élményt ráadásul egyelőre ingyen kínálják, de előzetes regisztrációhoz kötik. Részletes információ és jelentkezési űrlap a projekt honlapján található, de a spliti hotelek recepcióján is segítenek benne.

VR-ral válaszolnak a vállalkozások a kor...
Megszünteti a Facebook az Oculus Go forg...
Mindenki megtalálja kedvenc játékát
MEGNÉZEM A JÁTÉKOKAT
Ez is érdekelhet
Virtuális valóság technika segíti a gyermeksebészek munkáját a Semmelweis Egyetemen
Virtuális valóság technika segíti a gyermeksebészek munkáját a Semmelweis Egyetemen
VR szemüveg újdonságok 2024-ben
VR szemüveg újdonságok 2024-ben
Venni vagy nem venni - itt az Apple Vision Pro reklámja
Venni vagy nem venni - itt az Apple Vision Pro reklámja