HU EN
Jobban tejel a virtuális valóság - de nem úgy, ahogy gondolnád
2020. 05. 28.

Egy orosz farm november óta azt próbálja kideríteni, hogy a virtuális valóság hogyan hat a tehenek tejhozamára. A dolog közel sem akkora marhaság, mint, aminek elsőre hangzik.

Több nemzetközi kutatás ugyanis arra a feltételezésre jutott, hogy a nyugodt légkör észrevehetően javítja a tehenek által megtermelt tej mennyiségét, olykor a minőségét is.

A kísérlet előfeltételezését megalapozza a holland Wageningeni Egyetem egy tanulmánya is, amely arra a megállapításra jutott, hogy a környezeti körülmények jelentős hatással vannak a tehenek egészségére, ezzel együtt pedig az általuk termelt tej mennyiségére és minőségére is. A tanulmány konklúzióját egyébként a skóciai Scotland’s Rural College kutatói is megerősítették.

Marhára tudományos

Ez, vagyis haszonállatok közérzetének témaköre, meglehetősen trendi téma az agrárkutatók körében mostanság. Sőt az eredmények gyakorlati alkalmazására is van jópár érdekes próbálkozás. Annak fényében, hogy működő gazdaságokban automatikusan forgó kefékkel maszírozzák a teheneket, vagy klasszikus zenével szórakoztatják őket, a VR headset egy fokkal máris kevésbé tűnik extrém megoldásnak.

A moszkvai régió egyik legnagyobb tejgazdasága, a RusMoloko ezért arra vállalkozott, hogy ezt a teóriát a virtuális valóság segítségével teszteljék. Az orosz Mezőgazdasági Minisztérium a moszkvai régióhoz tartozó kirendeltsége elmondta, hogy a kísérlet sikeressége érdekében egy helyi VR-stúdió munkatársai állatorvosokkal és más szakemberekkel is együttműködtek, hogy az emberi fejre megalkotott VR-headsetet problémamentesen fel lehessen applikálni a tehenekre is. 

Feldobta a VR a teheneket

Az első kísérlet során a tudósok azt tapasztalták, hogy a jószágokban csökkent a szorongás, és általánosan jobb hangulatba kerültek. A kísérlet koordinátorai azt ígérték, hogy a VR-technológiának a tehenek tejtermelésére gyakorolt hatását egy átfogó tanulmányban fogják prezentálni. Kíváncsian várjuk.

Nagyon kellett unatkozni hozzá, hogy has...
VR-ral válaszolnak a vállalkozások a kor...
Mindenki megtalálja kedvenc játékát
MEGNÉZEM A JÁTÉKOKAT
Ez is érdekelhet
Virtuális valóság technika segíti a gyermeksebészek munkáját a Semmelweis Egyetemen
Virtuális valóság technika segíti a gyermeksebészek munkáját a Semmelweis Egyetemen
VR szemüveg újdonságok 2024-ben
VR szemüveg újdonságok 2024-ben
Venni vagy nem venni - itt az Apple Vision Pro reklámja
Venni vagy nem venni - itt az Apple Vision Pro reklámja