HU EN
Virtuálisvalóság-terápiával fejlesztik a mentális betegek készségeit a Semmelweis Egyetemen
2023. 07. 31.

A világviszonylatban egyedülálló, virtuális valóság alapú terápia lehetővé teszi, hogy a páciensek fejlesszék kommunikációs és érzelem-észlelési készségeiket, amelyek a gyógyszeres kezelést követően kulcsfontosságúak a társadalomba való visszailleszkedés szempontjából.

Személyre szabott, hatékony és innovatív megoldást fejlesztett ki a Semmelweis Egyetem, amely a szkizofrén betegek számára jelentős előrelépést hozhat az életükben. 

Világszerte 24 millió embernek jelenthet segítséget

A szkizofrénia egy olyan betegség, amely az ismétlődő pszichotikus epizódokkal járó, és a valósággal való kapcsolatot megszakító állapotot jelent. A hallucinációk, téveszmék és a beszéd rendezetlensége nehezítik a betegek mindennapi kommunikációját és életét. Az Egészségügyi Világszervezet adatai szerint világszerte mintegy 24 millió embert érinthet a szkizofrénia, és a betegség társadalmi terhe kiemelkedően magas.

Dr. Vass Edit, a Semmelweis Egyetem Pszichiátriai és Pszichoterápiás klinikájának tanársegédje, a virtuális valóság terápia egyik kidolgozója elmondta, hogy a betegek számára ez a legnagyobb kihívás, mivel a gyógyszeres kezelés mellett is nehézségekkel küzdenek a társadalomba való visszailleszkedés során. Ebben a helyzetben nyújthat hatékony segítséget az új terápiás eljárás, melyet a Semmelweis Egyetem szakemberei dolgoztak ki.

A VR-ToMIS (Virtual-Reality based Theory of Mind Intervention in Schizophrenia) névre keresztelt módszer az úgynevezett "mentalizációs" készséget célozza meg, amely a betegek szociális interakcióinak sikerességében kulcsfontosságú. Dr. Simon Lajos, a Virtuális Valóság és Emóció kutatócsoport vezetője szerint a mentalizáció a képességünk, amellyel mások belső állapotát, érzéseit és gondolatait értelmezzük. A szkizofrénia esetében azonban gyakran hibásan dekódolják mások üzeneteit, ami megnehezíti a szociális interakciókat.

 

Tengerparti séta és vakrandi a virtuális valóságban

Az új terápiás megközelítés a virtuális valóságot használja, hogy a páciensek szimulált, valósághű helyzetekben gyakorolhassák a másik fél reakcióinak pontosabb értelmezését. A terápiát VR-szemüveggel végzik, melynek segítségével a betegek "valóságosnak" érzékelhetik a helyzeteket, miközben az avatárral kommunikálnak. A szimulációk között szerepelnek vakrandi, tengerparti séta, beszélgetések és egyéb hétköznapi szituációk.

Az új terápia tesztelése során 43 beteg vett részt, és a hatásvizsgálatok eredményei kiemelkedően pozitívak lettek. A terápia nem csak a kommunikációs készségeket fejlesztette, hanem a páciensek életminőségében is mérhető javulást eredményezett. Az eljárás magyar iparjogvédelmi oltalom alatt áll, és a tervek szerint a módszert oktatni fogják, hogy minél több beteg számára elérhetővé váljon.

A Semmelweis Egyetem új virtuális valóság terápiája jelentős előrelépést hozhat a szkizofrénia kezelésében és a betegek társadalmi integrációjában. Az új megközelítés hatékonyan fejlesztheti a kommunikációs és érzelem-felismerési képességeket, és így javíthatja az érintettek életminőségét, segítve őket a társadalomba való visszailleszkedésben.

forrás: MTI

A virtuális valóság illata
Headsetek harca
Mindenki megtalálja kedvenc játékát
MEGNÉZEM A JÁTÉKOKAT
Ez is érdekelhet
Virtuális valóság technika segíti a gyermeksebészek munkáját a Semmelweis Egyetemen
Virtuális valóság technika segíti a gyermeksebészek munkáját a Semmelweis Egyetemen
VR szemüveg újdonságok 2024-ben
VR szemüveg újdonságok 2024-ben
Venni vagy nem venni - itt az Apple Vision Pro reklámja
Venni vagy nem venni - itt az Apple Vision Pro reklámja