HU EN
Headsetek harca
2023. 08. 23.

Virtuális, kiterjesztett és kevert valóság – mindegyik mögött egy izgalmas, headsetekreépülő világ rejtőzik. A headsetek versenye eléggé felpörgött, mert sosem volt még ilyen sok opció a piacon. Ideje elgondolkodni, hogy valóban megéri-e komolyabban foglalkozni ezzel a technológiával.

A Meta Oculus Quest platformja néhány év alatt több mint 20 millió darabot adott el, és továbbra is növekszik a piaci részesedése. A Sony sem maradhatott ki a buliból, idén bemutatták a Playstation VR2-t, ami hat hét alatt 600 ezer példányban talált gazdára. Az Apple pedig nem hagyta magát, és a régóta várt Apple Vision Pro kevert valóság headsetet mutatták be. A Vision Pro olyan high-end dolgokkal büszkélkedik, mint például 4K-s felbontás a szem körül, parádés sebesség és az egész Apple ökoszisztémához való közvetlen kapcsolat. Egyetlen hibája, hogy a csodaheadsetért 3499 dollárt kellene kiperkálni - már ha lenne rá esély, hogy valaikor kapható lesz Magyarországon is.
 

Nem csak játék

Az orvostudományban is beindult a VR a forradalom, a NASA és a Védelmi Minisztérium pedig már évek óta tart képzéseket VR headsetekkel. Vincent Peters, aki korábban a SpaceX-nél dolgozott, most az Inheritance AI vezetője, úgy véli, hogy bár a technológia gyorsan fejlődik, a fogyasztók még csak lassan fogadják el ezt az új világot.

 

Az AR és VR viszont nem csak az iparban vagy az egészségügyben ér el sikereket. Az oktatásban is lenyűgözően megállja a helyét. A Baltu Technologies például AR/VR headseteket használ, hogy bemutassa a munkkaerőiac teljes palettáját az iskolákban. Milliárdos gyárakat hoznak be az osztályterembe, így diákok a helikopter-összeszereléstől a mikrocsip-fejlesztésig mindent kipróbálhatnak, anélkül, hogy valós veszélynek lennének kitéve.

 

És ez csak a jéghegy csúcsa. Az eddig megvalósult eredmények azt mutatják, hogy a technológia számos területen forradalmasíthatja az életünket. Akár orvosi műtétek támogatásában, oktatásban vagy munkaerőfejlesztésben gondolkodunk, a headsetek képesek lenyűgöző, életre szóló élményeket nyújtani. Ahogy a headsetek háborúja tovább pörög, érdemes nyitott szemmel lesni azokat az újításokat, amelyek még előttünk állnak és feltehetően megváltoztatják majd pár éven belül azt, hogy hogyan látjuk a világot.

Virtuálisvalóság-terápiával fejlesztik a...
Így néz ki egy atomrobbanás a VR-ban - v...
Mindenki megtalálja kedvenc játékát
MEGNÉZEM A JÁTÉKOKAT
Ez is érdekelhet
Virtuális valóság technika segíti a gyermeksebészek munkáját a Semmelweis Egyetemen
Virtuális valóság technika segíti a gyermeksebészek munkáját a Semmelweis Egyetemen
VR szemüveg újdonságok 2024-ben
VR szemüveg újdonságok 2024-ben
Venni vagy nem venni - itt az Apple Vision Pro reklámja
Venni vagy nem venni - itt az Apple Vision Pro reklámja