HU EN
Így néz ki egy atomrobbanás a VR-ban - videó
2023. 09. 26.

Az atomrobbanások történelmi tragédiái, a hirosimai és nagaszaki bombatámadások, mindannyiunk számára ismertek és megdöbbentőek.  Vajon milyen lehet átélni egy ilyen pusztító eseményt? Most egy virális VR videóban megnézhetjük, milyen is lenne egy atomrobbanás, ha egy tengerparton érne minket.

A második világháború megváltoztatta a történelem menetét, és a japán városokra ledobott atombombák megmutatták, hogy az atomfegyverek milyen pusztító erejűek lehetnek. Hirosimát 1945. augusztus 6-án, majd három nappal később Nagasakit érte atomtámadás. Az áldozatok számát sosem lehet pontosan meghatározni, de becslések szerint Hirosimában 90 000-166 000, Nagaszakiban pedig 60 000-80 000 ember vesztette életét a bombázások következtében.

Az emlékezetes tragédiák fényében az a gondolat iszonyatos, hogy valaki közvetlenül az ilyen események közelében tartózkodik. A virtuális valóságban készített kísérleti robbantás ezt a borzalmat mutatja be, ahol egy atombomba detonációját szimulálták. A videó az interneten, például a Reddit és a Twitter platformokon terjedt el, és néhány néző felvetette, hogy a tengerparton állva senki nem élhetné túl a detonációt.

Ez a felvetés a “hüvelykujj elméletre” épült, mely nem mondható túlságosan tudományosnak, mert a Fallout videojáték-sorozatból került a köztudatba. Az USA Energiaügyi Minisztériuma szerint ennek nincs sok valóságalapja, a Leicesteri Egyetem fizikusai (aka. britt tudósok) egy tanulmányukban arra a következtetésre jutottak, hogy kisebb robbanások esetén működhet a dolog. Tehát, ha a gombafelhő magassága kisebb, mint a hüvelykujjunk, akkor viszonylag biztonságban lehetünk. Azért senki ne próbálja ki otthon, jobb, ha egy ilyen helyzetben minél gyorsabban menekülőre fogjuk. Akkor vagyunk azonban a legszerencsésebbek, ha csak a virtuális valóságban láthatunk ehhez hasonló robbanásoktat.

Headsetek harca
Az Atlantic és a Meta bemutatja Sir Davi...
Mindenki megtalálja kedvenc játékát
MEGNÉZEM A JÁTÉKOKAT
Ez is érdekelhet
Virtuális valóság technika segíti a gyermeksebészek munkáját a Semmelweis Egyetemen
Virtuális valóság technika segíti a gyermeksebészek munkáját a Semmelweis Egyetemen
VR szemüveg újdonságok 2024-ben
VR szemüveg újdonságok 2024-ben
Venni vagy nem venni - itt az Apple Vision Pro reklámja
Venni vagy nem venni - itt az Apple Vision Pro reklámja