HU EN
A virtuális valóság illata
2023. 06. 29.

Egy új kínai fejlesztés forradalmat hozhat a virtuális valóságban az illatok terén. A tapintás után most már a szaglásunkat is bevonhatjuk az élménybe. Az ötlet nem újkeletű, mert korábban különböző aerosolokkal  és spray-kel már voltak próbálkozások, de nem igazán sikerültek.

Két kínai egyetem kutatói most viszont olyan ötletüket is tesztelték, melyek talán el is terjedhetnek a jövőben.

Az első megoldás egy speciális tapasz, amelyet az orr alá helyezünk, míg a másik egy különleges arcmaszk. Mindkét megoldás működése hasonló: hővel aktivál és párologtat illatokat. Az illatanyagokat pedig kis paraffinbetétek tárolják.

Egy paraffinbetétben többféle illatanyag található - a tapaszban két, míg a maszkban kilenc különböző változat. Ha a virtuális valóságban eltűnik egy adott szag vagy illat, mágneses indukciós tekercsek segítségével szinte "eltűntethető" az orrunk elől.

A kínai kutatók már 30 különböző illatot tudtak így előállítani, a rozmaring illatától kezdve az ananász gyümölcsös aromáján át, a frissen sült palacsinta illatáig. Emellett minden gyümölcsök legbüdösebbikét, a doriant is megidézték a virtuális világban. 11 önkéntes tesztelte az így keletkezett illatokat-szagokat, akik átlagosan 93 százalékos pontossággal azonosították is azokat.

Ezen kívül, a fejlesztés nemcsak a szórakoztató játékokat színesítheti (szagosíthatja), a technológia a kognitív problémákkal küzdő személyek számára is segítséget nyújthat, hiszen az illatok és szagok képesek előhívni régi emlékeket is.

 

Június 5-én mutatja be az Apple VR szemü...
Virtuálisvalóság-terápiával fejlesztik a...
Mindenki megtalálja kedvenc játékát
MEGNÉZEM A JÁTÉKOKAT
Ez is érdekelhet
Virtuális valóság technika segíti a gyermeksebészek munkáját a Semmelweis Egyetemen
Virtuális valóság technika segíti a gyermeksebészek munkáját a Semmelweis Egyetemen
VR szemüveg újdonságok 2024-ben
VR szemüveg újdonságok 2024-ben
Venni vagy nem venni - itt az Apple Vision Pro reklámja
Venni vagy nem venni - itt az Apple Vision Pro reklámja