HU EN
Lehet, hogy 10 év múlva a virtuális valóságban fogunk élni
2022. 02. 24.

A Mátrix-ban, nem a mostaniban, hanem még az eredetiben elhangzik az a gondolat, hogy első nekifutásra egy tökéletes virtuális valóságot kreáltak az embereknek, ám nem hitték el, így folyton felébredtek.

Most mégis mintha ezt az ideát kergetnék a techóriások, és például a Facebook (ami már Meta) metaverzumával egy olyan virtuális valóságot teremtenek és tesztelnek, mely már nem csak a kapcsolattartásra van kihegyezve, mint a közösségi média, hanem életünk más területét is le- és kiváltaná. 

A zuckerbergi értelmezésű metaverzum egy komplett online világ, ahol a felhasználók virtuálisan játszhatnak, dolgozhatnak, beszélgethetnek, méghozzá virtuális valóság-headsettel a fejükön. Zuckerberg az élményt úgy jellemezte, mint a „testet öltött” internetet, amiben nem csak egyszerűen tartalmat fogyaszthatunk, hanem valóban „benne lehetünk”.

Az azonban, hogy avatárunkon keresztül éljük az életünket, még meglehetősen messze van. Még maga Zuckerberg is azon a véleményen van, hogy a metaverzumok világának kidolgozása hosszú évtizedeket vesz majd igénybe, és legalább 10 évet kell várni bármilyen érdemileg értelmezhető eredményre.

Metaverzumok

Mostanában egyre többen beszélnek metaverzumokról, ám a témával kapcsolatos sok a ködös információ. Egyelőre még az sem egységes, hogy ki mit ért metaverzum alatt. (Magát a kifejezést Neal Stephenson sci-fi író használta először 1992-ben megjelent "Snow Crash" című könyvében. Ő amikor hallott a Facebook törekvéseiről, rögtön el is határolódott azoktól.)

Az IT szektorban általános elfogadott nagyvonalú definíció szerint a metaverzum egyfajta kiterjesztett valóság, a valóság egy szegletének pontos, vagy megváltoztatott virtuális másolata.

Szakértők szerint a metaverzumok megjelenése az emberek közötti közösségi interakciók világát, a videojátékok világát, és a turizmus világát fogja minden valószínűség szerint először megváltoztatni. 

Az alig elkészült virtuális édenkertben egyébként máris megjelent a bűnözés, csak itt épen nem egy almát kóstolgattak az első lakók, hanem arról söpört végig pár napja a sajtóban a hír, hogy nemi erőszak áldozata lett valaki a virtuális valóságban. Ha a mátrixos felütésnél maradunk, afelől nyugodtak lehetünk: már most látszik, hogy bizony az új virtuális valóságunk sem lesz tökéletes. 

A Forma 1 regnáló világbajnoka is részt ...
Dübörög a virtuális ingatlanok piaca
Mindenki megtalálja kedvenc játékát
MEGNÉZEM A JÁTÉKOKAT
Ez is érdekelhet
Virtuális valóság technika segíti a gyermeksebészek munkáját a Semmelweis Egyetemen
Virtuális valóság technika segíti a gyermeksebészek munkáját a Semmelweis Egyetemen
VR szemüveg újdonságok 2024-ben
VR szemüveg újdonságok 2024-ben
Venni vagy nem venni - itt az Apple Vision Pro reklámja
Venni vagy nem venni - itt az Apple Vision Pro reklámja