HU EN
Dübörög a virtuális ingatlanok piaca
2022. 03. 31.

2021 egyik nagy sztorija volt az NFT, olyan őrület alakult ki körülötte, ami azóta sem csillapodott. Márpedig, ha kizárólag digitálisan létező művészeti alkotások vagyonokat érhetnek a virtuális térben, miért ne érhetnének szintén vagyonokat a virtuálisan létező telkek és ingatlanok?

A virtuális ingatlanokkal való kereskedés gyakorlatilag logikus továbblépés a kriptovalutákkal (melyekkel amúgy az ingatlanok adás/vétele és bérlése történik) kezdődő, majd az NFT-őrülettel folytatódó úton. Azt még a befektetők is elismerik, hogy egyelőre nagyon az út elején járunk, de szakértők szerint pont ezért ez az a pont, amikor érdemes beszállni. 

Ingatlanok a virtuális valóságban

A virtuális ingatlanok gyors felfutása abból az elméletből indul ki, hogy a web 3.0 és a virtuális valóság a következő években elképesztő felfutáson megy majd keresztül. A folyamatra jelentősen hatott, amikor tavaly októberben a Facebook-vezér Mark Zuckerberg bejelentette a vállalat Meta névre váltását, valamint kifejtette, hogy a vállalat jövőjét a metaverzumban, vagyis a virtuális valóságban látják és kizárólag ebben az évben tízmilliárd dollárt fognak költeni erre.

A hírre iszonyatosan megugrottak a virtuális ingatlanok árai, a szakemberek 400-500 százalékos áremelkedést jegyeztek. Persze azt még a legoptimistább befektetők is tudják, hogy ez nem fog egyik pillanatról a másikra megvalósulni, sőt a metaverzum még egy-két év alatt sem válthatja fel a mai ismert közösségi médiát. A siker egyik elengedhetetlen feltétele lenne például egy olyan szemüveg piaci áttörése, ami a viselőjének képes egyszerre mutatni a virtuális világot és a valódit is (mixed reality glasses), és már számos cég dolgozik azon, hogy ezt mihamarabb a piacon láthassuk.

Ezzel együtt is inkább évtizedes távlatban kell gondolkodni a virtuális világok totális térnyerésében, már ha osztjuk azt a nézetet, hogy ez egyszer valóban megvalósul majd: ha nem fog, azon sokan fognak rengeteg pénzt bukni. Vagyis a virtuális ingatlanokkal kereskedés ma egyértelműen egyfajta piramisjáték, ami a korai beszállóknak nagy sikerrel kecsegtet, feltéve, hogy a piac tartja az ígéreteit és tényleg tartósan növekedni fog, az emberek és a világ pedig elhiszik, hogy azok a pixelekből összerakott telkek és épületek valóban érnek valamit.

 

forrás: https://nlc.hu/otthon/20220316/virtualis-ingatlan-piac-metaverzum/

Lehet, hogy 10 év múlva a virtuális való...
Ghostbusters VR játék érkezik a Facebook...
Mindenki megtalálja kedvenc játékát
MEGNÉZEM A JÁTÉKOKAT
Ez is érdekelhet
Virtuális valóság technika segíti a gyermeksebészek munkáját a Semmelweis Egyetemen
Virtuális valóság technika segíti a gyermeksebészek munkáját a Semmelweis Egyetemen
VR szemüveg újdonságok 2024-ben
VR szemüveg újdonságok 2024-ben
Venni vagy nem venni - itt az Apple Vision Pro reklámja
Venni vagy nem venni - itt az Apple Vision Pro reklámja