HU EN
Szabadabb mozgás a virtuális térben – Hamarosan jönnek az új VR platformok
2018. 10. 12.

A VR játékokban az a jó, hogy a fejlesztők egyre inkább feszegetik a szabadság határait. Körbenézhetünk, mozoghatunk a virtuális térben. Úgy tűnik, hamarosan olyan VR platformok kerülhetnek a piacra, amelyek segítségével már mi magunk futhatunk, ugrálhatunk vagy fordulhatunk meg. Vége a kanapén tespedésnek, a VR játékosok újabb lépést tehetnek a tökéletes virtuális élmény felé.

Az már manapság talán senkinek nem újdonság, hogy a joysticktól és a különböző kontrollerektől mára eljutottunk a mindenki által elérhető VR technológiáig. A virtuális térben használható, vagy arra alkalmas eszközök, a VR szemüvegek, fülhallgatók, headsetek és más kiegészítők lassan átformálják az irányítók palettáját is. Ráadásul manapság azzal sem lehet igazán vádolni a VR játékosokat, hogy egész nap csak a kanapén tespednek, hiszen számtalan kiegészítőt már mozgatva tudunk használni. Sőt, egyre komolyabban foglalkoztatja a fejlesztőket, hogy a VR szemüvegeket igazából a mozgásra találták ki, mégha ilyen platformok egyelőre nem is kerültek a piacra. Most bemutatunk egyet, amely maholnap a boltokba, vagy a játéktermekbe kerülhet.

Virtuális valóság egy csúszós kicsi medencében

A Virtuix Omni egy kifejezetten jó koncepció az otthon is használható mozgó VR platformok versenyében, amelyet elsősorban a First-person shooter (FPS), azaz a belső nézetű lövöldözős játékokra optimalizáltak. A platform lehetőséget biztosít a sétára, futásra, ugrásra, megfordulásra, és más, a játékokban megszokott mozgásformákra. Hogy a mozgások biztonságosak legyenek, ebben segít egy rugalmas, nagy szabadságot biztosító biztonsági öv, amelyet a derekunkra kell csatolni.

Kötelező lesz a VR váltócipő

A termék csomagjába tartozik a rendszer lényegét képző igen csúszós talpú cipő, amelynek a mozgását tulajdonképpen az érzékelő információként továbbítja. A cipőt úgy tervezték, hogy a megfelelő tartás mellett a lehető legtermészetesebb érzést biztosítsa az üreges kialakítású platform használatakor. A cipő mellett elengedhetetlen tartozék a Tracking Pod, azaz az érzékelő, egy IMU (inerciális mérőrendszer) alapú készülék, amely a cipőből érkező adatokat kezeli és továbbítja. Az ígéretek szerint ez az eszköz kompatibilis lesz a már eddig használt VR játékokkal. Fontos, hogy az érzékelőket könnyen le lehet választani és átadni játékosváltás esetén, tehát nem magát az agyonizzadt cipőt kell cserélgetni.

Elengedhetetlen tartozék még a korábban is említett öv, vagy hám, kinek mi tetszik jobban, amely a 360 fokos élmény minden lehetőségét a lehető legbiztonságosabb formában segít kiaknázni. További tartozék a VR Rack, egy önálló eszköz, amelyben más kiegészítőket, egeret, billentyűzetet, VR fegyvereket tarthatunk; a VR Boom, amely egy HDMI kábelt kezel; valamint a VR Stands, két önálló, állítható állvány a HTC Vive kamerák beállításához.

Firefox Reality - szörfölj a virtuális v...
Kis VR történelem, avagy mi köze a Feszt...
Mindenki megtalálja kedvenc játékát
MEGNÉZEM A JÁTÉKOKAT
Ez is érdekelhet
Virtuális valóság technika segíti a gyermeksebészek munkáját a Semmelweis Egyetemen
Virtuális valóság technika segíti a gyermeksebészek munkáját a Semmelweis Egyetemen
VR szemüveg újdonságok 2024-ben
VR szemüveg újdonságok 2024-ben
Venni vagy nem venni - itt az Apple Vision Pro reklámja
Venni vagy nem venni - itt az Apple Vision Pro reklámja