HU EN
Firefox Reality - szörfölj a virtuális valóságban!
2018. 10. 08.

Ma még csak a VR játékokban mutatkozik meg, milyen lehetőségek is rejlenek a virtuális valóságban. A Mozilla viszont már előállt Firefox Reality elnevezésű böngészőjével, amelynek használatához már VR-szemüveg és kontroller kell. Cserébe viszont a virtuális valóságban böngészhetünk a web-en, pedig még csak a fejlesztések kezdeti szakaszában járunk.  

A 90’-es évek kultikus cyberpunk adaptációjában a 21. századi adatcsempész és hacker, Johnny Mnemonic már egy VR szemüveg segítségével böngészik a neten, és tör fel különböző honlapokat. Persze egy Matrix-féle fémtüske az agyba még élethűbb szimulációkra is képes lehet, nekünk azonban egyelőre meg kell elégedjünk azzal, hogy lassan beérjük a Jövő szökevényének látomását, és nemsokára egy VR-szemüveggel és kiegészítőkkel már egy 3D-s virtuális térben böngészhetünk.

VR-szemüvegen át más lesz az Internet

Új innovációba kezdett a Mozzilla Firefox Reality néven, amely egy VR-szemüveggel és egy kontrollerrel használható, virtuális térben működő web-böngésző lesz. Ez egyúttal azt is jelentheti, hogy véglegesen búcsút mondhatunk az egérrel való kattintgatásnak. A Firefox Reality egy a virtuális valóságra optimalizált web-böngésző, amelyet azzal a szándékkal hoztak létre, hogy kiaknázzák a VR-szemüvegben és kiegészítőkben rejlő összes lehetőséget. A szemüveg viselője képes lesz honlapokat meglátogatni, információkat keresni és böngészni a 2 és 3D-s honlapok tartalmait a virtuális térben.

A Mozzila tájékoztatása szerint a Firefox Reality kifejezetten arra tervezték, hogy hogy megbirkózzon minden új lehetőséggel és persze kihívással, amelyet a virtuális valóságban való böngészés jelent. Az új böngésző úgy lett megalkotva, hogy kompatibilis legyen olyan VR-eszközökkel, mint az Oculus, a Viveport vagy a Daydream. A böngészés mellett ráadásul a Firefox Reality egy sor saját játékot, videót és virtuális valóságélményt fog nyújtani a fejlesztők szándéka szerint. Dean White, a Mozzilla fejlesztési igazgatója elmondta, a Mozzilla csapata az alapoktól kezdte el a böngésző megtervezését, hogy egyaránt alkalmas legyen a teljes, vagy az úgynevezett vegyes virtuális valóságok kezelésére.

A virtuális web a VR-eszközök elterjedésében is segít

A TechCrunch szerint a Mozzilla valójában még csak a lehetőségek tárházának előszobájában jár, amikor azt állítja, hogy a web természetes módon illeszthető a virtuális valósághoz. A tendenciák abba az irányba mutatnak, hogy a web számos aspektusát újragondolják a virtuális valóságon belül, különösen a háromdimenziós tervezés, vagy a virtuális környezet valósi idejű tartalmainak renderelése terén. A Next Web-et is lenyűgözte a Mozzilla elképzelése, ugyanakkor azt is kiemelte, hogy bár a virtuális valóság modellezéséhez szükséges hardverek folyamatosan fejlődnek, az elképzelést még nem fogadta be a mainstream. Ugyanakkor azt is hangsúlyozták, hogy a Firefox innovációja segíthet a VR-eszközök értékesítésében és elterjedésében, ezáltal a virtuális böngészők felhasználása is egyre elterjedtebbé válhat.

A Mozzila a fejlesztőket is támogatja. A virtuális web megalkotásához a WebGL platform használatára van szükség, emellett további segítségként a legtöbb fejlesztő által használt számtalan könyvtár, framework, vagy játékmotort támogatja majd a Mozzila innovációja. A Firefox Reality 1.0-ás verziója már elérhető, egyes funkciók, például a könyvjelzők, a 360 fokos videók és felhasználói fiókok azonban még nem. Az elkövetkezendő hetekben ugyanakkor folyamatos frissítések várhatóak.

A VR nem csak játék: küszöbön a virtuáli...
Szabadabb mozgás a virtuális térben – Ha...
Mindenki megtalálja kedvenc játékát
MEGNÉZEM A JÁTÉKOKAT
Ez is érdekelhet
Virtuális valóság technika segíti a gyermeksebészek munkáját a Semmelweis Egyetemen
Virtuális valóság technika segíti a gyermeksebészek munkáját a Semmelweis Egyetemen
VR szemüveg újdonságok 2024-ben
VR szemüveg újdonságok 2024-ben
Venni vagy nem venni - itt az Apple Vision Pro reklámja
Venni vagy nem venni - itt az Apple Vision Pro reklámja