HU EN
Ebben az új ruhában a bőrünkön érezhetjük a virtuális valóságot
2022. 09. 29.

Azért, hogy a virtuális valóság valóban élethűnek hasson, nem csak a sokkal fejlettebb és kényelmesebb headsetekre lesz szükség, de olyan kiegészítőkre is, amelyek a többi érzékszervünkre is kiterjesztik élményt: például hogy megérinthessük vagy akár meg is szagolhassuk a dolgokat.

A tapintás digitalizálására viszont már eddig is számos elképzelés született: van már olyan mellény, amivel a testünkön érezhetjük az ütéseket, olyan kesztyűt is, amivel a hőmérsékletet érzékelhetjük és a Meta is gőzerővel dolgozik olyan kesztyűn, amivel megfoghatjuk a virtuális valóságot.

Teslasuit, a VR ruha

A Teslasuit névre hallgató VR ruha ezt az elképzelést viszi tovább. Egy olyan haptikus ruháról van szó, amellyel nem csak a testünk egy részén, de nagyjából mindenhol érzékelhetjük a virtuális környezetet.

A Somnium X ruha fejlesztői verziója (DK1) összesen 68 haptikus pontot tartalmaz, és az egészen gyengéd érintéstől kezdve az erősebb erőhatásokig bármit képes szimulálni. A gyártó ígérete szerint a felhasználók azt is a saját bőrükön fogják érezni, ha a virtuális valóságban elered az eső, emellett arra is lehetőségük nyílik, hogy megérintsék a többi játékost vagy akár lövöldözős játékoknál a testükön érezzék a lövedékek becsapódását.

A Somnium X DK1-ből az első tíz példányt július 12 és 31 között. árverezték el az OpenSea digitális piactéren. A TechRadar szerint az első ilyen ruha nagyjából húszezer dollárért kelt el, nagy árcsökkenésre pedig a későbbiekben sem érdemes számítani. A gyártó honlapja szerint már ennél némileg alacsonyabb áron, mindössze 8.500 dolláros (cc. 3,5 millió forintos) indulóáron juthatunk a ruhához, ami azért így sem olcsó - ellenben nagyon vagány.

 

Csapatépítő a virtuális valóságban
A virtuális valóság veszélyei
Mindenki megtalálja kedvenc játékát
MEGNÉZEM A JÁTÉKOKAT
Ez is érdekelhet
Virtuális valóság technika segíti a gyermeksebészek munkáját a Semmelweis Egyetemen
Virtuális valóság technika segíti a gyermeksebészek munkáját a Semmelweis Egyetemen
VR szemüveg újdonságok 2024-ben
VR szemüveg újdonságok 2024-ben
Venni vagy nem venni - itt az Apple Vision Pro reklámja
Venni vagy nem venni - itt az Apple Vision Pro reklámja