HU EN
Durván bevásárol AR szemüvegből az amerikai hadsereg
2021. 04. 08.

10 év alatt 22 milliárd dollár értékben vásárol a Microsoft Hololens szemüvegén alapuló kiterjesztett valóság (arumented reality, AR) szemüvegeket az amerikai hadsereg. A 120 000 darab eszköznél feltétel volt, hogy az Egyesült Államokban készüljenek. Az esetről a BBC számolt be, hozzátéve, hogy a hír megjelenése után a Microsoft részvényeinek árfolyama rögtön 3%-ot emelkedett.

A US Army és a Microsoft két év alatt közösen dolgozta ki az integrált vizuális kiegészítő rendszer (Integrated Visual Augmentation System, IVAS) részleteit, amely lényegében a Hololens katonai elvárásoknak megfelelő változata. 

Valamivel azonban mégis többet kell tudnia, a katonai AR szemüvegnek, aminek darabja egy gyors fejszámolással 183.000 dollárba - brutálisan sokba - kerül, szemben a Hololens 3500 dolláros piaci árával.

Hogy  is lehet az a közel 180.000 dolláros plusz, egyelőre nem tudjuk. Csak annyit, hogy  szemüveg “fokozza a környezet érzékelését (situational awareness), valamint elősegíti az információmegosztást és a döntéshozatalt a legtöbb helyzetben. Biztonságot ad a katonák számára és hatékonyabbá teszi őket” - ezt is csak onnan, hogy a Microsoft így írta blogjában.

Természetesen nem ez az első eset, hogy ezeket a technológiákat harcászati célra használják, azonban eddig inkább a kiképzés során alkalmazták a virtuális-, és kiterjesztett valóságot. A múlt hónapban például a britt hadsereg egy egysége tartott hadgyakorlatot a virtuális valóságban lövöldözve. A kiterjesztett valóság alkalmazása mindeddig sci-fi-vel határos gondolat volt, mint a Terminátor 2-ben. (Igen, onnan lehet ismerős a cikk képe:))

Half-Life: Alyx - egy merész vállalkozás...
Valószínűleg AR szemüvegen dolgozik a Po...
Mindenki megtalálja kedvenc játékát
MEGNÉZEM A JÁTÉKOKAT
Ez is érdekelhet
Virtuális valóság technika segíti a gyermeksebészek munkáját a Semmelweis Egyetemen
Virtuális valóság technika segíti a gyermeksebészek munkáját a Semmelweis Egyetemen
VR szemüveg újdonságok 2024-ben
VR szemüveg újdonságok 2024-ben
Venni vagy nem venni - itt az Apple Vision Pro reklámja
Venni vagy nem venni - itt az Apple Vision Pro reklámja