HU EN
A Határtalan Dalí - VR élmény a kiállításon
2023. 03. 30.

Salvador Dalí szürreális világában merülhetünk el a budapesti kiállításon, melynek a VR élmény is része.

“A VR szekció különleges kalandra hív. Vajon ki tudna ügyesebben elkalauzolni Dalí legismertebb remekművei között, mint a művész maga? Most itt a lehetőség, hogy egy szemkápráztató sétára indulj a sivatagon át lángoló zsiráfok és elképesztő elefántok gyűrűjében, Dalí képzeletének határain innen és túl.” - szerepel a kiállítás honlapján.

VR élmény és művészet

A VR és a művészet kapcsolatára természetesen nem ez az első példa. Ha csak Dalí-nél maradunk is rögtön ott van a floridai Dalí múzeum, ahol hasonló élményben lehet része a látogatóknak. Dalí világa, szürreális vizíói amúgy is jól működnek a legmodernebb technológiával is.

A művész szülővárosában lévő múzeum VR szekciója pedig elérhető a Youtube-on is, és elég izgalmas és látványos tripnek tűnik még számítógépen nézve is:

 

A VR nem csak remek eszköz arra, hogy bemutassa a művészeti alkotásokat, hanem arra is jó, hogy ki-ki elkészítse a sajátját. Remek VR játék erre a Google-féle Tilt Brush. A Tilt Brush alkalmazás lehetővé teszi, hogy a VR-headseteket viselő felhasználók a háromdimenziós térben „fessenek". Az alkalmazás 2016-os elindítása után egy igazi művészi közösség alakult ki az egyedülálló platform körül. Bár mostanra a Google már leállította a fejlesztését a Tilt Brush megjelenése óta eltelt években megjelentek a versenytársak a 3D-s festési és modellezési térben, mint például az Oculus Quill és az Adobe Medium. Így a lehetőség bárki számára adott, hogy korlátok nélkül alkosson a virtuális valóságban. És ki tudja, lehet, hogy ez a művészeti ág egy napon olyan elismert lesz, mint a festészet, vagy a szobrászat napjainkban.

“Oh my god! What the f**k is that?” - Oz...
Egy jóval olcsóbb VR headsetet ígér Zuck...
Mindenki megtalálja kedvenc játékát
MEGNÉZEM A JÁTÉKOKAT
Ez is érdekelhet
Virtuális valóság technika segíti a gyermeksebészek munkáját a Semmelweis Egyetemen
Virtuális valóság technika segíti a gyermeksebészek munkáját a Semmelweis Egyetemen
VR szemüveg újdonságok 2024-ben
VR szemüveg újdonságok 2024-ben
Venni vagy nem venni - itt az Apple Vision Pro reklámja
Venni vagy nem venni - itt az Apple Vision Pro reklámja