HU EN
Mit adtak nekünk a rómaiak? Járj utánna a virtuális valóságban!
2018. 09. 25.

Kíváncsi vagy, mit adtak a rómaiak a Heródes-kori Jeruzsálemnek? Vagy esetleg személyesen is felfedeznéd, milyen volt a város Jézus korában, hogyan néztek ki utcái, terei, emberei és nevezetesebb épületei? Erre a virtuális valóság most lehetőséget nyújt, egy izraeli múzeum jóvoltából most ugyanis fellebben a fátyol a Monthy Python elhíresült mondásáról.

Talán nem kell bemutatnunk a Monthy Python csoport Brian élete című klasszikusának híres jelenetét, amelyben a zsidó felkelők azt a kérdést járják körül, ugyan milyen hátrányokkal is jár számukra a római elnyomás. A „De mit adtak nekünk a rómaiak?” szállóigévé vált kérdésre azonban a lázadók gyűlésének soraiból azonban meglepő módon egyre több pozitív válasz érkezik, mint a vízvezeték, a csatorna, az utak, az öntözés, a gyógyászat, a bor, a népfürdők és a közbiztonság. A felkelők vezére, Reg, akit a filmben John Cleese alakít, végül belátja, hogy ezzel a kérdéssel nem sikerült felbőszítenie a Jeruzsálemben szervezkedő római ellenes forradalmárokat.

VR szemüveggel Jézus koráig is visszatekinthetsz

Akit azonban a kérdés bővebben is foglalkoztat, és testközelből szeretné átélni, ugyan hogyan is fejlődött milyen is volt Jézus korában Jeruzsálem, most egy izraeli múzeum fejlesztésének köszönhetően virtuálisan is megtapasztalhatja. Virtuális VR-túrára invitál ugyanis egy jeruzsálemi múzeum, a Dávid-torony Múzeum, amelynek segítségével bárki személyesen is átélheti Jézus korának mindennapjait. A számítógépes szimuláció – amelyet az izraeli régészeti hatóság (IAA) szakembereinek segítségével alkottak meg a kétezer évvel ezelőtti városba kalauzolja az érdeklődőket, ahol nemcsak az utcákat és tereket, de olyan nevezetes épületeket is megcsodálhatunk a múltatekintő VR szemüveg segítségével, mint a zsidók Szentélyét, ahol Jézus is tanított.

Hasonló projekteket követően – ahol Róma, Athén, London és más nevezetes városok elevenednek meg – a legnagyobb pontosságra törekvő Lithodomos nevű ausztrál startup a kru. 4-ig uralkodó Heródes királynak, Róma kegyeltjének birodalmába röpít bennünket, amikor a város fénykorát élte. Külön érdekesség, hogy a VR-túrán idegenvezető kalauzol végig kilenc jelentős történelmi emlékhelyet érintve. Ráadásul esténként a Dávid-torony Múzeum fényjátékokkal is várja a közönséget. Aki kíváncsi, most tényleg meg is nézheti, mit adtak Jeruzsálemnek a rómaiak.

VR játékokkal a világbékéért
A VR nem csak játék: küszöbön a virtuáli...
Mindenki megtalálja kedvenc játékát
MEGNÉZEM A JÁTÉKOKAT
Ez is érdekelhet
Virtuális valóság technika segíti a gyermeksebészek munkáját a Semmelweis Egyetemen
Virtuális valóság technika segíti a gyermeksebészek munkáját a Semmelweis Egyetemen
VR szemüveg újdonságok 2024-ben
VR szemüveg újdonságok 2024-ben
Venni vagy nem venni - itt az Apple Vision Pro reklámja
Venni vagy nem venni - itt az Apple Vision Pro reklámja