HU EN
Magyar fejlesztés mentheti meg a szabadulószobákat
2020. 04. 09.

A szabadulószobákat talán senkinek nem kell bemutatni, hiszen egy olyan hungarikumról van szó, mely mára szinte az egész világon elterjedt. A szabadulószobák elődjei a számítógépes kijutós játékok voltak, közülük is az első, a Mistery House.

1980-ban jelent meg ez a point and click játék a maga idejében óriási sikert aratott. Mindössze 70 egyszerű kétdimenziós rajzból állt, mégis vitték mint a cukrot. Az első kiadás is több mint 10.000 példányban kelt el, ami akkor toronymagas rekord volt a számítógépes játékok fiatal piacán.

Szabadulószoba a kijutós játékokból

A Mistery House-t számtalan kijutós játék követte, majd 2006-an megjelentek az első szabadulószobák. Egymástól függetlenül Japánban és a Szilícium-völgyben. Az igazi nagy dobás azonban a 2011-es Parapark volt, Budapestről indult az a szabadulószoba-robbanás, melynek köszönhetően mára világszerte ismertek ezek a játékok. Sőt, a szabadulószobák világa  mára komplett iparággá nőtte ki magát.

Több mint 20 ezer szabadulószoba üzemel világszerte, óvatos becslések szerint is nagyjából 1-1,5 milliárd dolláros éves bevételt generálva. A magyarok továbbra is meghatározó szereplők ebben a piaci szegmensben, hiszen az 50 legnagyobb szabadulószoba-üzemeltető közül legalább 10-15 cég hazai tulajdonú vállalkozás.

Szabadulószobák a járvány közepén

A koronavírus-járvány más iparágak mellett egyik napról a másikra teljesen lenullázta a szabadulószobák bevételeit is, és ellehetetlenítette a működésüket - hasonlóan a turizmusból, vendéglátásból és egyéb szolgáltatásból élő vállalkozások többségéhez. 

Ahogy a kezdetekben, úgy a most kialakult válságos helyzetben is egy magyar cég mutatja a fennmaradáshoz vezető utat. Az Exit The Room egy csavaros megoldással létrehozta online szabadulószobát. Így otthonról élhető át ugyanaz az élmény, mint a szabadulószobákban. Az ötlet lényege, hogy a játékosok távirányíthatják a kamerával felszerelt játékmestert. Ő lesz a szemük és a kezük, a feladványokat viszont nekik kell megoldaniuk, hogy sikerrel teljesítsék a kihívást.

 remote escape room

„A Remote Escape Room megoldással az otthon biztonságából élvezhető közösségi  tevékenységet kínálunk barátoknak, családoknak, kollégáknak - jellemezte a fejlesztést Rétfalvi Gábor, az Exit The Room tulajdonosa, hozzátéve, így akár karantén alatt is lehet közös programot szervezni. Mint kifejtette, az ötlet révén tud találkozni a család több generációja egy élvezetes játék erejéig, de akár csapatépítőt is lehet tartani a home office-ba száműzött dolgozóknak.

Ezen felül, nagyon fontos, hogy a kényszerszabadságra küldött játékmestereknek újra munkát tudunk teremteni. Ez egy ekkora iparágban sok ezer munkahely megmentését, és számtalan család megélhetését jelenti világszerte - hangsúlyozta. A megoldásunkat és az arra lefejlesztett szoftverünket nem tartjuk meg magunknak, az összes szabadulószoba üzemeltetőnek ingyenesen felajánljuk. Az EveryEscapeRoom szabadulószoba gyűjtőoldal segít nekünk eljuttatni a bajba jutott szabadulószobáknak ezt a forradalmi megoldást világszerte. Bízunk benne, hogy még időben érkezik, hogy sokakat megmentsen a csődtől. Az üzemeltetőktől csak annyit kérünk, hogy az így szerzett bevételek egy részét áldozzák koronavírus elleni küzdelemre - mi is így teszünk.”

 

A valóság élesebben - VR, AR, MR és az X...
Nagyon kellett unatkozni hozzá, hogy has...
Mindenki megtalálja kedvenc játékát
MEGNÉZEM A JÁTÉKOKAT
Ez is érdekelhet
Virtuális valóság technika segíti a gyermeksebészek munkáját a Semmelweis Egyetemen
Virtuális valóság technika segíti a gyermeksebészek munkáját a Semmelweis Egyetemen
VR szemüveg újdonságok 2024-ben
VR szemüveg újdonságok 2024-ben
Venni vagy nem venni - itt az Apple Vision Pro reklámja
Venni vagy nem venni - itt az Apple Vision Pro reklámja