HU EN
Az őskorba repít a virtuális valóság
2021. 07. 15.

A VR révén járhatják be az érdeklődők újra a franciaországi lascaux-i barlangot, amelyet csaknem hat évtizeddel ezelőtt zártak le a látogatók előtt.

A turisták július 8-tól hatfős csoportokban, VR szemüveget viselve fedezhetik fel egy párizsi épületben a 235 méter hosszú, az „őstörténet Sixtus-kápolnájaként” emlegetett barlangrendszert.

Muriel Mauriac, a lascaux-i barlang illetékese szerint a 45 perces túra két olyan szekciót is magában foglal, amelyet korábban nem láthatott a nagyközönség. Hozzátette: „senki nem férhetett hozzájuk, mert nagyon szűk átjárókon lehet csak megközelíteni őket”.

A falain állatfestményekkel, emberi figurákkal és absztrakt jelekkel díszített lascaux-i barlangot négy kamasz fedezte fel 1940. szeptember 12-én a délnyugat-franciaországi Dordogne-ban fekvő Montignac falu feletti domboldalon.

Az ősi barlangrendszer a tudósok szerint körülbelül 17 ezer éves lehet. 1963 óta távol tartják a turistákat a barlangtól, mivel az általuk kilélegzett szén-dioxid károsítja a falfestményeket, felborítja a barlang speciális, törékeny mikroklímáját, ami hozzájárult az alkotások évezredeken át történő konzerválásához. Ezért alternatív módszerekkel mutatták be a festményeket az érdeklődőknek: 1983-ban nyílt meg a barlang első másolata, a Lascaux 2, amely a barlangi falfestményeket mutatja be. Aztán jött Lascaux 3, egy vándorkiállítás a barlangrendszerről, míg a 4. másolat a teljes Lascaux-barlangot rekonstruálta.

Barlangrajz és virtuális valóság

Bár elsőre őrületesen távolinak tűnik egymástól az őskori barlangrajz és a legmodernebb VR technológia, a kapcsolat köztük korántsem erőltetett. A barlagrajzokat 17 ezer évvel ezelőtt készítő ősembereket pont ugyanaz a törekvés vezette, mint a VR fejlesztésekben élenjáró vállalatokat, startupokat. Létre akartak hozni egy alternatív valóságot a kezükben lévő lehető legmodernebb technikai eszközökkel, melybe átlépve beleélhetik magukat egy elképzelt eseménysorozatba. Ehhez szolgáltak díszletként a barlangrajzok, melyek segítségével beleélték magukat a majdani vadászatba, ha úgy tetszik a vadászat virtuális valóságába. Az élményt tovább fokozta a az ütemes zene, a sámán monoton kántálása és esetenként a tűzbe morzsolt tudatmódosító szerek bódító hatása.

Ha te is osztozol az emberiség eme több évezredes vágyában, és kipróbálnád a virtuális valóságot, akkor van egy jó hírünk: nálunk bármikor megteheted! Itt rögtön tudsz is időpontot foglalni.

Próteusz-hatás a virtuális valóságban...
Virtuális világgá fejlesztené Zuckerberg...
Mindenki megtalálja kedvenc játékát
MEGNÉZEM A JÁTÉKOKAT
Ez is érdekelhet
Virtuális valóság technika segíti a gyermeksebészek munkáját a Semmelweis Egyetemen
Virtuális valóság technika segíti a gyermeksebészek munkáját a Semmelweis Egyetemen
VR szemüveg újdonságok 2024-ben
VR szemüveg újdonságok 2024-ben
Venni vagy nem venni - itt az Apple Vision Pro reklámja
Venni vagy nem venni - itt az Apple Vision Pro reklámja